En mand der hedder Ove

Vi kender ham godt allesammen. Måske hedder han ikke Ove, men han er af samme slags som Ove. Og det vi nødigt vil indrømme er, at der nok er en lille Ove i os selv også. Om det er tilfældigt, at Ove er 59 år, nøjagtig som jeg er – det ved jeg ikke. Men jeg ved at bogen også begejstrer læsere i alle andre aldre.

Det er en usædvanligt velskrevet bog med et væld af smukke sprogblomster. Både til det pæne sprog og det mindre pæne. Man bliver så godt underholdt under læsningen. Det må også siges, at oversættelsen fra svensk til dansk er lykkedes til fulde.

Et rigtigt surt spektakel. Sådan kommer vi til at kende Ove i begyndelsen af bogen En mand der hedder Ove, skrevet af Fredrick Backman. Han er negativ, finder glæde ved at kontrollere andre, nærig, mistænksom overfor andre, kværulant ud over alle grænser og sådan kunne man blive ved… Men efterhånden som vi kommer til at kende Ove og hans livshistorie nærmere, ændrer vi vores opfattelse af Ove (og Ove-arketyper) en hel del. Vi kommer faktisk ligefrem til at holde af ham.

Handlingen i bogen vil jeg ikke gå så meget ind i, for overraskende drejninger i handlingen er en del af bogens store kvalitet. Jeg kan bare anbefale den på det voldsomste.

Jeg plejer ikke at læse bøger, som er sådanne bestsellere. De har skuffet mig for tit. Men det er måske bare den lille Ove i mig, som skal bearbejdes lidt. Man kan jo godt tage en chance – og jeg er glad for jeg tog denne.

Filmen om Ove er lige kommet op i biograferne, og jeg glæder mig til at se denne også.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *