Filmtip: Tavshedens Labyrint

For nylig genså jeg filmen Tavshedens Labyrint, opr. titel Im Labyrint des Schweigens.

Jeg så filmen i Berlin lige efter den var kommet frem, og dengang gjorde den også et meget stort indtryk på mig.

Flmen handler om statsadvokat Fritz Bauers proces mod SS-soldaters forbrydelser mod fangerne i Auschwitz i 1968. Indtil dette tidspunkt havde der været lagt låg på nazisternes forbrydelser. Adenauer erklærede ligefrem, at der skulle sættes et punktum, slås en streg i sandet og begynde på ny.

Men det skulle jo vise sig, at generationerne efter nazistforældrene ikke bare accepterede dette. Og selvfølgelig accepterede overlevende jøder og familier til ofrene heller ikke dette.

Det er en stærk film, fordi den ikke forenkler problematikken omkring nazisternes forbrydelser, fortielsen og den kollektive skyld. Den unge advokat, som fører sagerne mod SS-folkene, opdager at hverken han selv eller hans nærmeste venner er fri for at have været fedtet ind i nazismen.

Det er ikke nogen krigsfilm, eller en film der viser de forfærdelige forhold i KZ-lejrene. Man følger den unge advokat og hans store problemer med at få retfærdigheden til at ske fyldest. Sideløbende kører der en kærlighedshistorie. Så filmen har noget at det hele, som skaber en god film, synes jeg.

Jeg genså filmen fra bibliotekets filmstriben. Hvis man har lånerkort til et bibliotek, kan man se mange gode film der. Her er link til Tavshedens labyrint.

I kan læse lidt mere og se en trailer på filmen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *