Nytår i Wien

Wien er en meget hyggelig by, som er et koncentrat af kultur indenfor alle genrer. Jeg og en veninde havde bestemt os for at fejre nytår 2013/2014 i Wien.

Det blev en utrolig dejlig oplevelse.

Vi havde forsøgt at få billetter til Nytårskoncerten i Musikverein. Det gør man ved i januar måned at lade sig opskrive på en liste – så bliver der trukket lod, og vinderne kan købe billetter til årets nytårskoncert. Vi blev ikke udtrukket, så vi fandt en anden koncert at gå til nytårsaften.

Men inden nytårsaften havde vi allerede haft nogle fantastiske oplevelser. For når vi nu var i Wien, så ville vi også en tur i Staatsoper og ind at se Die Spanische Hofreitschule og de hvide hingstes ballet.

Det første besøg i Wiener Staatsoper var til balletten Nøddeknækkeren. Så utrolig flot var det. Musikken og danserne i topkvalitet. Og det er da noget særligt at sidde i et af verdens bedste operahuse og få sådan en oplevelse.

Wiener Staatsoper fotograferet fra de billige rækker (10€) – Loge med egen garderobe!

Det andet besøg var Strauss’ operette Flagermusen, og det var også ren nydelse. Jeg tror ikke, jeg kommer til at opleve Flagermusen så flot nogensinde igen – det blev siddende i sindet i nogle dage – selv om det jo ikke er det høje skoleridt.

Det er til gengæld showet i Den spanske rideskole i Hofburg. Det var så imponerende, hvad de kan få de heste til og at se, hvordan menneske og hest næsten bliver et og samme væsen, når de performer. Og så var det til dejlig Wienermusik.

Nytårsaftensdag gik vi ud midt på dagen og spiste noget lækkert mad (Da Capo – en god italiensk restaurant). Så skulle vi lige en tur omkring Stephans Platz for at se, hvad der skete der. Vi kunne høre dejlig wienervals – og se, om ikke der også var nogle der dansede. Så vi tog os også et par svingom’er der i Graben. Selve nytårsaften var vi i Palais Auersperg og høre Wiener Residenzorchester spille et Mozart og Strauss program. Det var festligt og flot. Derefter tog vi til vores hotel og fik et par glas sekt og lidt lækkerier. Kl. 12 gik vi ned til Franz Josef Kai og så fyrværkeri. Efter noget fjernsynskiggeri og hygge gik vi til ro efter en dejlig nytårsaften.

En sjov ting omkring nytår skal lige nævnes: I små boder mange steder i byen solgte de små dyr og ting i plastik, porcelæn og plys. Grisen var alle steder, ellers mariehøns, frøer, paddehætter og skornstensfejere. Vi måtte høre, hvad det gik ud på. Vi fik at vide, at det er små lykkebringere, som man køber og giver hinanden til nytår. Så vi købte også en lille ting til hinanden.

Nytårsdag skulle vi se koncerten med Wiener Philharmonikerne og om eftermiddagen spadserede vi en tur ud at se det mærkværdige Hundertwasser kompleks. Ikke min smag, men nu har jeg set det!

Inden vi tog hjem igen fik vi også tid til at se Schönbrunn og til at komme med på en rundvisning i Musikverein. Schönbrunn er imponerende, men det er lidt masse-turist-agtigt at gå der. Godt at have set under alle omstændigheder. Musikverein er jo et spændende hus at komme ind i – godt at vi også fik det med.

Schönbrunn
Musikverein

Vi fik skam også tid til at gå på café og spise kage og til at sidde og nyde et glas hvidvin i ny og næ.Og shopping skal der jo være tid til – det blev mestendels i de gode og velforsynede musikbutikker – CD og DVD indenfor både klassisk, jazz og folkemusik samt bøger om musikere og noder var der i et udvalg, vi slet ikke ser herhjemme i Danmark. Jo Wien er kulturens højborg, det er helt tydeligt.

Jeg kan altså bare anbefale sådan en nytårstur til Wien. Hvis I vil have nogle gode råd, så kan I henvende jer her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *